Šípkový čaj
Neznáme lepší prevenci podzimního nachlazení než pravidelné popíjení správně připraveného šípkového čaje.

Ingredience:
Šípky
Postup:
Šípky večer rozdrtíme (válečkem na těsto), zalijeme vodou - na půl litru dávámé 8 šípků. Ráno vodu i se šípky zahřejeme na teplotu příjemnou k pití a slijeme přes husté sítko. Čaj tak vůbec neprojde varem a zanechává si maximum vitamínu C.
Postup při sušení:
Šípky omyjeme a zbavíme stopek. Osušíme čistou utěrkou a sušíme co nejrychleji buď v sušičce na cca 70 stupňů nebo v troubě na 70 stupňů s mírně otevřenými dvířkami. Správně usušené šípky jsou tvrdé. Při pomalém sušení plesniví, při větší teplotě černají a připalují se.
Komentáře