Etické sportování

Nákupní košík

0 ks za 0 Kč

VeganSport.cz > Recepty > Kváskový chléb

Kváskový chléb

Datum publikování: 23.3.2019
Upéct skvělý kváskový chleba není vůbec taková věda, jak se na první pohled zdá. Svůj recept jsem si nějakou dobu ladila k dokonalosti a tady je:
Kváskový chléb

Ingrediaence:

3 lžíce kvásku + 150 g žitné chlebové mouky + 150 ml vody

50 g žitné chlebové mouky

300 g hladké  pšeničné mouky

cca 200 ml vody (množství upravíte podle těsta, které by nemělo lepit)

1-2 lžičky kmínu

1 lžička soli

na potření směs voda+ sůl + ocet

 

Kváskový chléb 

Postup: 

Ke 3 lžícím kvásku, které máme v ledničce od minula, přidáme  150 g žitné chebové mouky a přidáme 150 ml vody. sklenici přikryjeme pytlíkem a zagumičkujeme. Necháme pracovat cca 12 hod. v pokojové teplotě (čas nehlídám, prostě ráno připravím a večer než jdu spát, zpracuji těsto).

3 lžíce kvásku odebereme a uchováme v ledničce pro příští pečení. Zbytek hněteme společně s žitnou moukou, bílou moukou, vodou, solí a kmínem, můžeme přidat i různé druhy semínek (super jsou slunečnicová semínka). Mísu přikryjeme opět igelitem (vkládám do igelitové tašty) a necháme několik hodin v pokojové tepotě kynout. Opět čas nehlídám, k těstu se vracím kolem páté hodiny ráno, když můj muž vstává do práce. Těsto vyndám z mísy, několikrát přehnu (jednou jsem zapomněla a na výsledku to nebylo skoro znát), Trochu posypu moukou, aby se těsto nelepilo na stěny ošatky a vmačkám do ošatky, kterou opět vložím do tašky a nechám ještě cca dvě hodiny dokynout (čas zase nehlídám, prostě jdu dospat). 

Troubu předehřeju na 240 stupnů spolu s plechem, na kterém budu péct. Používám program "pečení moučných jídel + pára". Plech jsem jednou zapomněla předehřát a chleba se pak trhal. Chleba vyklopím na předehřátý plech (pod něj můžete použít papír na pečení, já používám silikonovou podložku). Potřeme vodou se solí a octem a dáme péct na 35 minut. Cheba nádherně rozvoní celý byt, na vrchu je křupavý, vevnitř nadýchaný, prostě dar od Boha :)

 

 

 

Komentáře