Etické sportování

Nákupní košík

0 ks za 0 Kč

VeganSport.cz > Vege zdroje > Filmy a videa > Film: Spojení (Making the connection)

Film: Spojení (Making the connection)

Datum publikování: 20.8.2014
Světová veganská společnost, Velká Británie
Hodnocení ČSFD: 95%
Film: Spojení (Making the connection)

Oficiální text

Film se skládá z příběhů, které nás vybízí, abychom si všechny předkládané informace spojili "dohromady".

1. Je možné si na veganském jídle pochutnat?
Odpoví nám kuchaři Daniel Mongraw a Fatih Guven z londýnské restaurace Saf.

2. Je možné být atletem, když se stravuji pouze vegansky?
Odpoví nám atletka Fiona Oakes.

3. Je veganství zdravé?
Odpoví nám dietoložka z Národní zdravotnické služby Sandra Hood

"Ministerstvo zdravotnictví doporučuje více rostlinné stravy, denně alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny."

4. Je možné být vegankou v těhotenství?
Odpoví nám fitness instruktorka Hester Campbell.

5. Jaký dopat má naše stravování na ekologii?
Odpoví nám poslankyně Kerry McCarthy

"Kdyby v současnosti žili všichni západním stylem, potřebovali bychom tři planety velikosti Země, aby nás uživily."

6. Uživili bychom se pouze rostlinnou stravou?
Na Tolhurstově farmě bez hospodářských zvířat nám odpoví poradce v biozemědělství Graham Cole a farmář Iain Tolhurst.

"Zemědělsko-lesnický projekt ukazuje, že bychom mohli pěstovat i plodiny, které dovážíme, a mnohé by se dalo pěstovat venku namísto ve vytápěných sklenících."

7. Jak je propojené životní prostředí a potrava, kterou jíme?
Odpoví nám Trewin Restorick ředitel organizace pro životní prostředí Global Action Plan a ekolog Cameron Green ze stejné organizace

"Každý krok na cestě z pole na náš talíř uvolňuje uhlík. Až 18% skleníkových plynů má na svědomí výroba masa a mléčných výrobků. Letání se podílí jen 2%."

8. Je vegetariánství cíl nebo jen začátek cesty?
Odpoví nám absolventka MA Beenal Shingadia společně se spisovatelem a básníkem Benjaminem Zephaniahem.

"Řada z nás má zvířecí společníky - psy, kočky a králíky. Žijí s námi jako členové rodiny. Když zemřou, truchlíme. Přesto zabíjíme a jíme zvířata, která se vůbec neliší od těch, která milujeme. Tomu se říká druhová nadřazenost - předsudky vůči příslušníkům jiných druhů."

"Každý rok umírají milióny telat a kuřat kvůli mléku a vejcím. Kohoutci nesnášejí vejce a nehodí se na maso, takže se zabíjejí už v den vylíhnutí."

"Více než 20 % dojnic posílaných na jatka je březích. Z kůže nenarozených telat se dělá jemný semiš."

Naše hodnocení

Ekologické, zdravotní, etické, gastronomické aspekty veganství shrnuté v kostce. Film vám kromě ukázání reality nabízí i řešení. Emočně výživné a slabší povahy jako já si zabrečí nejen nad drsnými záběry z jatek a velkochovů, ale i nad motivačními i inspirativními citáty hlavních aktérů. Až se mě někdo zeptá: "Proč jsi vegan?", já řeknu: "A proč ty nejsi?"

Ztotožňuji se s větou rasta básníka Benjamina Zephaniaha: "Myslím, že skutečný důvod, proč lidé maso a mléko konzumují, je jejich chuť. Ale když se podíváte na důkazy, stojí ta chuť vůbec za to?"

Komentáře