Recepty do kempu

Těstoviny s lahůdkovým droždím
Kombinace těstovin s lahůdkovým droždím je skvělá a určitě sami vymyslíte spoustu obměn. Lahůdkové droždí je navíc skvělým zdrojem vitamínů skupiny B a bílkovin, jichž obsahuje 50%. Vše můžete ještě vylepšit, pokud si přivezete namleté sezamové semínko. Pokud ho totiž promícháte s lahůdkovým droždím, získáte velmi výživný "parmazán".
Varianta 1
Ingredience (4-5 porcí): 500g těstovin, plechovka černých oliv, kvalitní olej, cibule, plechovka kukuřice, lahůdkové droždí, sůl.
Postup: těstoviny uvařte, promíchejte s ostatními tepelně neupravenými ingrediencemi.
Varianta 2
Ingredience (4-5 porcí): 500 těstovin, 2-4 stroužky česneku podle chuti, kvalitní olej, bazalka, sušená rajčata, lahůdkové droždí, sůl.
Postup: sušená rajčata namočte na alespoň 1/2 hodiny do vody, poté nakrájejte a spolu s ostatními ingrediencemi promíchejte s uvařenými těstovinami.
Kuskus
Kuskus je velmi vděčné kempovací jídlo, protože jeho příprava vás nestojí téměř žádný plyn, hotový ho máte za pár minut a navíc vám poskytne sytý základ jídla a poměrně kvalitní bílkoviny a sacharidy. Připravit si ho můžete ve slané i sladké variantě.
Kuskus se zeleninou
Ingredience: kuskus, kvalitní olej, čerstvá zelenina, lahůdkové droždí, sůl, popř. uzený nebo marinovaný tempeh
Postup: Kuskus zalejte vroucí vodou a přidejte trochu kvalitního oleje. Nechte pod pokličkou několik minut stát, dokud nenaboptná doměka. Poté přimíchejte další ingredience.
Ovocný kuskus:
Ingredience: kuskus, měkké ovoce (banán, maliny, borůvky, jahody,...), strouhaný kokos, kakao nebo karob a pokud máte málo sladké ovoce, něco na přislazení (kokosový nebo březový cukr, sirup, stévie, třtinový nebo obyčejný cukr,...)
Postup: Kuskus připravte podle postupu v předchozím receptu. Pokud chcete přidávat olej, pak volte takový, který se hodí ke sladkému jídlu (např. kokosový). Přidejte ostatní ingredience a pořádně vidličkou promačkejte a promíchejte
Luštěninové rizoto
Nepochybuji, že dovolená bude ve znamení sójových polotovarů. I tak je ale fajn dopřád si klasickou luštěninu v nezpracovaném stavu.
Ingredience: cizrna, azuki nebo obyč fazole v plechovce, cibule, rajčata, oregano nebo bazalka, sůl, rýže
Postup: na oleji osmahněte cibulku, přidejte luštěniny, rajčata, koření a sůl, promíchejte a prohřejte. Do směsi pak přimíchejte rýži a nechcte chvilku prohřát nebo rýži podávejte jen jako přílohu.
Tip: rýže udělejte více a pokud vám nějaká zbyde, použijte jí ráno do "mléčné" rýže.
Polévka z červené čočky
Polévky seženete velmi kvalitní i instantní, pokud vám ale není líto pár minut vaření navíc, určitě si během dovolené udělejte i mojí oblíbenou polévku.
Ingredience: červená čočka, cibule, olej, citron, můžete přidat i nastrouhanou mrkev nebo mletý koriandr
Postup: na oleji osmahněte cibulku, můžete přidat i mletý koriandr nebo nastrouhanou mrkev. Přidejte propláchnutou červenou čočku a zalejte vodou. Vařte do změknutí, nakonci dochuťte citronem a solí. Můžete přidat ještě kostičky osmahnutého chleba.
Přeji dobrou chuť :)
Komentáře