Etické sportování

Nákupní košík

0 ks za 0 Kč

VeganSport.cz > Články > Jód ve stravě

Jód ve stravě

Datum publikování: 10.8.2015 | Kategorie: Výživa
Jód je jedním z příkladů toho, jak může být některá živina ve stravě nedostatková a zároveň velmi jednoduše doplnitelná. Pokud budete solit pouze alpskou nebo himálajskou solí a nebudete používat pravidelně mořské řasy, pak se i přes jinak pestrou stravu vystavujete nebezpečí deficitu jódu. Pokud se ale stanou mořské řasy nepostradatelnou součástí jídelníčku, jódem ve stravě se vůbec nemusíte zabývat. Například ve špetce Dulse vloček najdete celou denní doporučenou dávku.
Jód ve stravě

 Jód je životně důležitý prvek. Je nepostradatelný pro správné fungování štítné žlázy tak, aby produkovala přiměřené množství hormonu tyroxin. Štítná žláza ovlivňuje růst dětí, reprodukci nebo funkci nervů a svalů. Stejně nebezpečný, jako nedostatečný příjem jódu, je i jeho nadměrný příjem. Muselo by se ale jednat o dávky vyšší než 1100 mcg denně. To by se teoreticky mohlo týkat lidí užívajících dlouhodobě doplňky stravy s vysokým obsahem jódu. Na zvýšený příjem jódu by si měli dát pozor lidé s hyperfunkcí štítné žlázy. 

Doporučená denní dávka jódu: 

Obecně 150 mcg

Těhotné a kojící ženy 220 - 300 mcg

Děti 1-8 let 90 mcg

 

Potraviny bohaté na jód:

Mořská řasa kombu (kelp) a wakame      30 000 mcg/100 g  

vločky DULSE                                       24 000 mcg/100 g                    

jódovaná mořská sůl                                 2000 mcg/100 g

Nori řasa                                                 1600 mcg/100 g

Vincentka                                                636 mcg/100 ml

Aronie černá                                            400 mcg/100 g

 

Přibližně 150 mcg můžete z veganské stravy získat těmito způsoby: 

2 lžičky jodidované soli (HIMÁLAJSKÁ ANI ALPSKÁ SŮL JÓD NEOBSAHUJE!!)

0,6 g vloček DULSE (cca 1/2 čajové lžičky) - sypu na jídlo, není podtřeba tepelně upravovat

0,5 g řasy kombu nebo wakame - používám do polévek

3 plátky nori řasy na sushi (1 plátek - 3 g)

3 lžíce plodů aronie černé

0,2 dl vincentky

1 tabletka vitamínového doplňku VEG 1

Pro tělo je vždy lépe využitelný organický zdroj jódu, proto upřednostňujte mořské řasy a aronii černou před vincentkou nebo solí. 

 

Mořským rostlinným produktům zdar :)

 

Zdroje:

Materiály ke kurzu "Poradce pro výživu a suplementaci"

Melisová, B. Melinová, V. Průvodce (začínajícího) vegetariána

Obaly potravin (vincentka, mořské řasy, sůl)

szu.cz: jak_zajistit_dostatek_jodu (pdf)

 

 

 

 

 

 

Komentáře